Near shoren van uw bedrijfsprocessen in Roemenie

Near shoren van uw bedrijfsprocessen in Roemenie In de jaren negentig komt het verplaatsen van productieactiviteiten naar landen elders in Europa of daarbuiten op volle gang. Directe besparing op de arbeidskosten staat dan nog centraal. In het decennium erna komt het accent steeds meer te liggen op het verplaatsen van dienstverlening naar het buitenland. Naast de directe besparing op de arbeidskosten wordt de noodzaak hiertoe ook ingegeven door een tekort aan bekwaam arbeidspotentieel binnen de locale markt. Kortom; buiten de grenzen is er wel arbeidspotentieel voor minder geld.

Een van de voordelen van nearshoring boven offshoring is dat vaak de culturele verschillen kleiner zijn en het verschil in tijdzones miniem zijn waardoor er operationeel gezien minder problemen zijn qua bereikbaarheid.

Voor het spreiden van de bereikbaarheid kan het overigens juist gewenst zijn offshore medewerkers te hebben. Zo kan een klant of een afdeling van uw bedrijf s’avonds laat toch nog remote support krijgen door iemand die elders werkzaam is tijdens voor die regio reguliere kantoortijden. Bedrijfsprocessen uitbesteden (near shoring) in een meertalige bedrijfsunit in Roemenie. 

Voor de multi-lingual near shoring centers is er tegenwoordig een unieke optie om klanten in meerdere talen tegelijk te bedienen in een ‘low cost country': Roemenië!

Dit land ontwikkelt zich vooral voor talen als Italiaans, Spaans, Frans, Engels en Duits als het beloofde land. In Roemenië worden deze talen in een groeiend aantal multi-lingual near shoring centers gebruikt voor West-Europese en Amerikaanse klanten. Nergens ter wereld worden zoveel talen bij elkaar zo goed gesproken tegen zulke lage kosten als in Roemenië. Waarom gaat U naar Roemenië met uw near shoring activiteiten? Veel internationaal opererende bedrijven zoeken naar ‘low cost' oplossingen in bepaalde landen. Vaak kunnen ze daar dan maar met één specifieke taal terecht, bijv. Frans in Tunesië en Engels in India. Het kost veel geld, tijd en managementinspanning als er in meerdere talen een dienstverlening moet worden uitgevoerd die ook nog eens in verschillende vestigingen in meerdere landen en culturen in de wereld is opgezet. In de huidige situatie hebben we te maken met een dure vestiging in Nederland of België waar ‘natives' de relaties te woord staan. In de toekomst zullen we zien dat er een ‘low cost country' gezocht zal worden waar meerdere talen onder één dak bediend kunnen worden. Er zijn echter bijna geen landen te vinden, die en lage lonen hebben en waar veel talen op een goed niveau gesproken worden.

In Roemenië zijn de ‘grote wereldtalen' beschikbaar. Dit leidt na de initiële investeringen en opleidingen tot aanzienlijke besparingen op overhead- en loonkosten. Voor de talen Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Russisch en Engels zijn de mogelijkheden in Roemenië erg gunstig. Ook enkele andere talen, zoals natuurlijk Roemeens, maar ook Hongaars , Turks en zelfs een beetje Nederlands kunnen redelijk tot goed bediend worden. Een tweede belangrijk punt waarom Roemenië een ideaal land kan zijn om uw near shoring actactiviteiten te huisvesten, is de aanwezige technische kennis en voldoende arbeidspotentieel in combinatie met de genoemde talenkennis.

Derde punt waarom Roemenië als opkomend land zich sterk kan ontwikkelen, is de aanwezigheid van fris management. Zij zijn goed opgeleid, en denken meer volgens Westerse normen. Ze zijn zodoende ook prima gesprekspartners voor de opdrachtgevers in Nederland en België.

Een ander sterk punt is, dat de productiviteit van de werknemers in Roemenië als zeer goed wordt beschouwd. Dit komt mede door de goede opleidingen in Roemenië. De werkattitude is gemiddeld uitstekend en de mensen zijn ‘eager' om te presteren. Ook de wil om te leren is prima in de meeste gevallen. Daarnaast ontwikkelt ook de infrastructuur zich goed en er zijn ruim voldoende mogelijkheden aanwezig voor Internetgebruik, zoals we die ook hier in Nederland en België tot onze beschikking hebben.

Last but certainly not least: de lage loonkosten. Roemenië heeft qua loonkosten het laagste niveau van de EU. Besparingen van 45 tot 60% op de loonkosten haalbaar zijn, afhankelijk natuurlijk van de kostenopbouw hier in Nederland of België. Zoals ook bij ons, betaalt men voor hoger opgeleide werknemers meer.. Nog twee zaken over uitbesteden van bedrijfsprocessen tot slot.

Ten eerste heeft "uitbesteden" op zich heeft een aantal belangrijke voordelen voor uw bedrijf:

 • Flexibiliteit wordt groter, sneller opschalen is veelal eerder mogelijk.
 • Perioden zonder project worden goedkoper - geen doorlopende loonkosten.
 • Geen trainingsinspanning en -kosten meer in Nederland of België.
 • Geen uitgebreide management- en personeelsaandacht meer nodig, wel uitbestedingmanagement.
 • In deze tijden erg belangrijk: het bedrijfsrisico wordt beter beheerst, omdat een deel van de bedrijfsactiviteiten en dus ook het risico bij ( plotseling) kwijtraken of aflopen van omzet/klanten/opdrachten, niet meer aanwezig zijn.
 • Lagere loonkosten, indien naar een lagelonenland uitbesteed kan worden.

Ten tweede is het belangrijk voor een ‘avontuur' (eigen vestiging, of uitbesteding van activiteiten) in Roemenië een betrouwbare partner te vinden voor de begeleiding in Roemenië en Belgie of Nederland. Dit kan u veel tijd, ergernis en geld besparen.

De voordelen van Roemenië als near shoring land op een rij:

 • Beschikbaarheid van veel talen: Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Engels (en Roemeens, Hongaars, Turks).
 • Beschikbaarheid van veel jonge mensen met technische kennis in combinatie met talenkennis.
 • Goed management.
 • Goed te coachen mensen. • Gemiddeld een hoge productiviteit van de Roemeense werknemers.
 • Aanwezige technische infrastructuur.
 • Lage loonkosten.
 • De voordelen volgend uit de Roemeense fiscale wet voor bedrijven zijn in dit stuk niet meegenomen

Zorg voor een goede en betrouwbare begeleiding ter plaatse en in Nederland of België.

Wij leveren turn-key projecten af en gaan door tot het werkt. Met 15 jaar ervaring in de Roemeense markt met bedrijfscreatie, business & incubatiecenters (in eigen beheer) en meer dan 100 projecten, garanderen wij dat uw inspanning zal renderen en dat de operationele unit zal functioneren.

Wij blijven ‘on board’ als u dat wil na opleveren voor het verdere management.

Contacteer ons voor een proposal.

Dutch