Wij lossen de shortage in de arbeidsmarkt op (engineers, techniekers, IT specialisten)

‘’THE RECRUITERS NEWSLETTER’’

Edition: 1/2018

Editor: Freddy Jacobs, senior recruiter

INHOUD:

 1. Knelpunten en shortage opvangen via Roemeense techniekers, ICT-ers en engineers
 2. The financial advantage of in-house recruitment with a freelancer
 3. Near shoring to Romania  as an alternative
 4. New website

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Knelpunten en shortage opvangen via Roemeense techniekers, ICT-ers en engineers

De markt van bvb ICT profielen heeft vandaag meer dan 6000 vacatures openstaan die moeilijk in te vullen zijn. U kan deze invullen met Roemeense software engineers ter plaatse of u laat ze naar België komen en ze krijgen een arbeidscontract in België.

Nog slechter is het gesteld met techniekers (elektriekers, monteurs, installateurs, isolatoren, loodgieters,  etc..). Wij recruteren de technische specialisten tegen een search fee en ze komen naar België. U schrijft ze in in België.

Wij zijn actief sinds 2003 in Roemenie en vandaag is het beter van de mensen ginder te laten werken of de mensen in te schrijven in België. De cosntructies met A1 formulieren zijn illegaal en van korte termijn. Wij wensen lange termijn te werken met onze klanten en in continue te recruteren als volwaardige business partner bij onze klanten.

2. The financial advantage of in house recruitment with a freelancer

The “in house recruiter’ is an experienced interim manager specialized in recruitment.

Today the war for talent makes it hard to get an inflow of qualified personal.

The in house recruiter is the answer and remediation to this. The “in house recruiter makes the difference between traditional search agencies, traditional recruiters, specialized interim agencies and executive search agencies.

He will perform for you and find the right people in 60 days as he will work as part of your team in house in your offices.

The “in house recruiter” does the intake with the hiring managers, draft the search profiles and execute the search profiles and keeps following until the contract with the employee is signed.

He acts as part of the organisation and defines:

 • The social media strategy Facebook, LinkedIn, LinkedIn recruiter, twitter, G+
 • He implements a small and inexpensive ATS system (if needed) for the intake of the candidates and uses the website and career  portal generated by this ATS for SEA purposes
 • He defines the SEO strategy for organic searches by candidates on google so that the search profiles will be found and position on the first page of google in order to attract candidates
 • All in house recruiters are certified black belt search ninja’s and experts in strategy and technical execution of the SEO and SEA strategies

The in-house recruiter is cheaper then the standard recruitment agencies that bill up to 17 -25 percent of the annual gross salary of the profiles that they search. The average lead time is maximum 60 days/profile.

More info mail frjacobs@telenet.be

3. Near shoring to Romania  as an alternative

Eén van de voordelen van nearshoring boven offshoring is dat vaak de culturele verschillen kleiner zijn en het verschil in tijdzones miniem zijn waardoor er operationeel gezien minder problemen zijn qua bereikbaarheid.

Voor de multi-lingual near shoring centers is er tegenwoordig een unieke optie om klanten in meerdere talen tegelijk te bedienen in een ‘low cost country': Roemenië!

Dit land ontwikkelt zich vooral voor talen als Italiaans, Spaans, Frans, Engels en Duits als het beloofde land. In Roemenië worden deze talen in een groeiend aantal multi-lingual near shoring centers gebruikt voor West-Europese en Amerikaanse klanten. Nergens ter wereld worden zoveel talen bij elkaar zo goed gesproken tegen zulke lage kosten als in Roemenië. Waarom gaat U naar Roemenië met uw near shoring activiteiten? Veel internationaal opererende bedrijven zoeken naar ‘low cost' oplossingen in bepaalde landen. Vaak kunnen ze daar dan maar met één specifieke taal terecht, bijv. Frans in Tunesië en Engels in India. Het kost veel geld, tijd en managementinspanning als er in meerdere talen een dienstverlening moet worden uitgevoerd die ook nog eens in verschillende vestigingen in meerdere landen en culturen in de wereld is opgezet. In de huidige situatie hebben we te maken met een dure vestiging in Nederland of België waar ‘natives' de relaties te woord staan. In de toekomst zullen we zien dat er een ‘low cost country' gezocht zal worden waar meerdere talen onder één dak bediend kunnen worden. Er zijn echter bijna geen landen te vinden, die en lage lonen hebben en waar veel talen op een goed niveau gesproken worden.

Derde punt waarom Roemenië als opkomend land zich sterk kan ontwikkelen, is de aanwezigheid van fris management. Zij zijn goed opgeleid, en denken meer volgens Westerse normen. Ze zijn zodoende ook prima gesprekspartners voor de opdrachtgevers in Nederland en België.

Een ander sterk punt is, dat de productiviteit van de werknemers in Roemenië als zeer goed wordt beschouwd. Dit komt mede door de goede opleidingen in Roemenië. De werkattitude is gemiddeld uitstekend en de mensen zijn ‘eager' om te presteren. Ook de wil om te leren is prima in de meeste gevallen. Daarnaast ontwikkelt ook de infrastructuur zich goed en er zijn ruim voldoende mogelijkheden aanwezig voor Internetgebruik, zoals we die ook hier in Nederland en België tot onze beschikking hebben.

Last but certainly not least: de lage loonkosten. Roemenië heeft qua loonkosten het laagste niveau van de EU. Besparingen van 45 tot 60% op de loonkosten haalbaar zijn, afhankelijk natuurlijk van de kostenopbouw hier in Nederland of België. Zoals ook bij ons, betaalt men voor hoger opgeleide werknemers meer.. Nog twee zaken over uitbesteden van bedrijfsprocessen tot slot.

Ten eerste heeft "uitbesteden" op zich heeft een aantal belangrijke voordelen voor uw bedrijf:

 • Flexibiliteit wordt groter, sneller opschalen is veelal eerder mogelijk
 • Perioden zonder project worden goedkoper - geen doorlopende loonkosten.
 • Geen trainingsinspanning en -kosten meer in Nederland of België
 • Geen uitgebreide management- en personeelsaandacht meer nodig, wel uitbestedingmanagement
 • In deze tijden erg belangrijk: het bedrijfsrisico wordt beter beheerst, omdat een deel van de bedrijfsactiviteiten en dus ook het risico bij ( plotseling) kwijtraken of aflopen van omzet/klanten/opdrachten, niet meer aanwezig zijn.
 • Lagere loonkosten, indien naar een lagelonenland uitbesteed kan worden.
 • Ten tweede is het belangrijk voor een ‘avontuur' (eigen vestiging, of uitbesteding van activiteiten) in Roemenië een betrouwbare partner te vinden voor de begeleiding in Roemenië en Belgie of Nederland. Dit kan u veel tijd, ergernis en geld besparen.

 

De voordelen van Roemenië als near shoring land op een rij:

 • Beschikbaarheid van veel talen: Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Engels (en Roemeens, Hongaars, Turks).
 • Beschikbaarheid van veel jonge mensen met technische kennis in combinatie met talenkennis.
 • Goed management.
 • Goed te coachen mensen.
 • Gemiddeld een hoge productiviteit van de Roemeense werknemers.
 • Aanwezige technische infrastructuur.
 • Lage loonkosten.
 • De voordelen volgend uit de Roemeense fiscale wet voor bedrijven zijn in dit stuk niet meegenomen

 

Zorg voor een goede en betrouwbare begeleiding ter plaatse en in Nederland of België.

Wij leveren turn-key projecten af en gaan door tot het werkt. Met 15 jaar ervaring in de Roemeense markt met bedrijfscreatie, business & incubatiecenters (in eigen beheer) en meer dan 100 projecten, garanderen wij dat uw inspanning zal renderen en dat de operationele unit zal functioneren.

Wij blijven ‘on board’ als u dat wil na opleveren voor het verdere management.

Contacteer ons voor een proposal door te mailen naar frjacobs@telenet.be

4. New website

http://www.jobs-in-europe.be/

Verantwoordelijkeuitgever: PBS Worldwide bvba, Brusselsesteenweg 81, 9050 Ledeberg

To unsubscribe: mail unsubscribe to frjacobs@telenet.be

Nederlands