Ondernemen en sparen in Roemenië met drie procent belastingen
“Roemenië is een arm land met een corrupte overheid en een bevolking van zigeuners die niet werken en daardoor stelen en bedelen”.
Dat is het verkeerde beeld dat veel mensen van Roemenië hebben. De grootste schuld ligt bij de internationale media en de marketing van de Roemeense overheid.
Na 13 jaar in en met het land te hebben gewerkt vertelt ik een ander verhaal. “Roemenië is een fantastisch mooi land dat bovendien aan een enorme opmars bezig is.” De Roemenen zijn normale mensen zoals ik en U. Er vindt momenteel een enorme versnelling plaats in Roemenië. Het beeld dat ze allemaal zigeuners zijn klopt niet. In Roemenië wonen ruim 22 miljoen mensen, 400.000 daarvan zijn Roma, de zigeuners die nu voor een groot deel het beeld van Roemenië bepalen. Maar zo’n klein percentage van de bevolking is niet bepalend voor het hele land.
Micro company (srl) in Roemanië met drie percent belastingen tot 100.000 euro omzet
De Europese richtlijn 2013/34/EU wil in de eerste plaats voor een administratieve vereenvoudiging zorgen. Ze past in het actieplan van een 'Small Business Act for Europe’. De Europese Commissie engageert zich hierin om de centrale plaats van de kmo's in het economische leven te erkennen. De Europese richtlijn geeft de lidstaten de mogelijkheid om de categorie van micro-ondernemingen in te voeren.
Roemenië heeft deze richtlijn al deels toegepast en heeft een belastingregime ingevoerd van 3 percent op omzet ongeacht het aantal werknemers (de vroegere regeling van maximum 9 werknemers komt te vervallen)
Cultuurverschillen
“Als je als ondernemer geen rekening houdt met de Roemeense cultuur ben je ten dode opgeschreven.” Je moet een beetje geduld hebben met de Roemenen. En dat is in bijvoorbeeld Spanje niet anders.” “Dan heb je nog te maken met een andere manier van denken. Roemenië kent momenteel drie generaties. De generatie die opgegroeid is voor de revolutie van ’89, de generatie die hun opleiding hebben genoten net voor, tijdens en na de revolutie en de generatie die na de revolutie is geboren. Die laatste groep is nu twintig a dertig en dat zijn mensen zoals wij, Europeanen met een goede opleiding. De andere generaties hebben dat niet en die denken dus in het stramien waarin ze opgegroeid zijn. Dat moet je koesteren en daar moet je mee leren omgaan. Voor dit soort taal- en cultuurverschillen moet je open staan, het is iets om rekening mee te houden. Met de cultuurverschillen in je achterhoofd zie ik geen enkele moeite om in Roemenië leuke dingen te gaan doen. In tegendeel: ik zie alleen maar mogelijkheden.
De beste manier om zo snel mogelijk met de cultuurverschillen om te gaan is om gebruik te maken van lokale mensen. Zo krijg je beter inzicht in de lokale knowhow van bijvoorbeeld het management. Als je iets in Roemenië wilt produceren en je doet dat helemaal op jouw manier, dan wordt dat geen succes. Het is slim om Roemenen in je bedrijf te hebben die je kunnen adviseren hoe je iets in Roemenië moet aanpakken. Laat de Roemenen maar zeggen hoe het werkt.